Kleurengeluidsignaal, de video

Anke  Brouwer, componiste met wie ik eerder al Zwavel, Was & Suiker maakte en die ook betrokken is bij Environ/Man, kreeg van de Groningse KamerFilharmonie Der Aa de opdracht om een stuk te maken in het kader van het Werkmanjaar.

Ook in het kader van de oplevende belangstelling voor de Groninger drukker, kunstenaar en verzetsman H N Werkman, werden op basisscholen in zijn geboortedorp Leens druksels en animatiefilmpjes gemaakt. Het orkest wilde een deel hiervan graag bij het stuk vertonen.

Zo ontstond de samenwerking waarvan het resultaat op 14 & 15 November 2015 werd uitgevoerd in Leens & Groningen.

Werkman was voor mij geen onbekende toen Anke me bij haar project betrok. Als student grafisch ontwerpen had ik vanzelfsprekend kennis gemaakt met zijn werk en de gevoelige speelsheid er al in bewonderd.

Ik begon te herlezen en -bekijken wat ik van Werkman in huis had en ontdekte zo een werk met de titel Kleurengeluidsignaal. Dat moest de basis van ons gezamnlijke werkstuk worden, vond ook Anke.

Daarna maakte ik om te bginnen de video van het laatste deel, maakte Anke haar eerste muikale schetsen en werkten we zo om en om in nauw overleg aan deze coproductie.