Wat doen die Zonnevaarders in Twente

Wat doen die Zonnevaarders in Twente?

Carel fhm Kuitenbrouwer,
November 2016

’n Vreemd volkje dwaalt door de streek. Het praat niet, maakt wel muziek. Die muziek verandert met waar het volkje zich bevindt. Het lijkt een soort vertaling van de indrukken die de omgeving geeft, muzikale interpretaties.
Niemand weet waar het volkje vandaan komt, maar aan jullie wil ik het wel verklappen, als je het voor je houdt. Ze komen uit de ruimte. Ze reisden in ’n enorme ballon. Daar leefden ze in, met z’n allen, met dieren & planten ook. Er is een legende dat ze ook van de aarde komen en lang, lang geleden zijn weggevaren omdat ze het hier niet meer zo prettig vonden, maar het kan zijn dat dat ’n verzinsel is.
Op zijn reis door de ruimte kwam het ballonschip in een stofwolk terecht, een spiraalnevel, helemaal bestaande uit het afval van ruimtesondes, satellieten en raketten. De ballon raakte lek en viel daarom terug naar de aarde en voila, nu zijn ze hier. Voorlopig kunnen ze niet terug. De ballon is aan flarden, de dieren die mee waren zijn vrijgelaten en verspreidden zich nu zelfstandig over de aarde, de planten en gewassen zijn verloren gegaan. En sommigen willen ook niet per se terug. Misschien mogen we wel blijven, zeggen ze. Zou kunnen, zeggen anderen, maar misschien ook niet. We moeten dat maar een beetje uitproberen. Afhankelijk van de reacties zullen ze besluiten te blijven of weer te vertrekken.
Het volkje draagt grote gazen lappen mee, dat zijn de overblijfselen van de ballon. Daarmee maken ze tijdelijke verblijfplaatsen en een soort tekens in het landschap.
Hier op aarde wordt het volkje aangeduid met de naam Zonnevaarders, omdat we denken dat ze de energie van de zon met de huid van de ballon opvingen en gebruikten voor de voortstuwing van het ballonschip en andere dingen.
Het volk heeft vier soorten wezens. Waar wij alleen het onderscheid man-vrouw kennen, hebben de Zonnevaarders vier verschillende “geslachten”, Schermers, Verlichters, Wijzers & Akkeraars.
~ De Schermers waren de bouwers, onderhouders & bestuurders van de ballon. Nu dragen ze de grote schermen mee. Het zijn flinke, potige types, die stevig in hun schoenen staan. Ze zijn ook een beetje op zichzelf of onder mekaar en niet heel sociaal. Maar je kan van ze op aan en ze zijn heel behulpzaam en handig.
~ De Verlichters hadden de taak om, met de spiegeltoeter waarmee ze uitgerust zijn, het zonlicht te vangen en te richten op planten, dieren of medewezens die een beetje extra aandacht nodig hadden. Lieve, koddige ooms of oma’s die je als het ware een knuffel geven, waardoor je er weer even tegen kunt.
~ De Wijzers zijn op het eerste gezicht onopvallende figuren, die wat doelloos rondwaren. In de ballon hielpen ze je soms met je huiswerk of schilderden een schuurtje voor je, maar hun eigenlijke taak is het brengen van inzicht. Dat doen ze door, dicht bij je, hun vleugels of vlerken uit te klappen, een beetje zoals een pauw dat doet (maar zonder te willen imponeren) en je zo te verrassen, aan het lachen te maken of een beetje te laten schrikken. Daar knap je van op.
~ Het vierde geslacht is dat van de Akkeraars, de voedselverzamelaars & dierenhouders. Ze verbouwden in een soort kassen met etages ook op kleine schaal gewassen. In gezelschap zijn ze wat onzeker, willen graag aardig worden gevonden. Je doet ze ’n enorm plezier door een stukje van hun omhulsel af te pellen en zo wat van hun schoonheid tevoorschijn te halen.

De Kamuzikanten is een aparte groep. Ze lijken niet te werken en maar wat vage geluiden & klanken voort te brengen, maar dat is schijn. Hun taak is om de omgeving aan te voelen, te interpreteren en dat in klanken door te geven aan hun medewezens, zodat die een beetje snappen waar ze zijn, hoe de sfeer daar is en waar ze op moeten letten. Ze smeden ook eenheid en saamhorigheid in het volk en geven ritme en structuur aan handel & wandel. Ook is hun muziek een uitlaatklep en geeft lucht aan opegekropte spanningen in de gemeenschap. De Kamuzikanten zijn er in vijf soorten of “stemmen”. De eerste vier zijn enigszins vergelijkbaar met onze sopraan, alt, tenor & bas, de laatste stem is het slagwerk.

De Kamuzikanten en de Schermers maken weinig contact met de mensen die ze op hun weg tegenkomen, de Wijzers, Akkeraars & Verlichtes juist wel. Ieder op hun eigen manier benaderen ze passanten en omstanders.
Grote leden van deze drie geslachten hebben soms ook kleinere leden bij zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *